14 January 2025

Masuri de prevenire a populatiei pentru perioadele caniculare

MASURI DE PREVENIRE A POPULAȚIEI
PENTRU PERIOADELE CANICULARE

Recomandări privind protecția populației pe timpul caniculei:

  1. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice);
  2. Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic între orele 11:00-18:00;
  3. Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
  4. Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici);
  5. Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă), mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele de valoare calorică mică;
  6. Evitați băuturile ce conțin cafeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
  7. Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
  8. Nu consumați alcool (inclusiv bere) va deshidratează și vă transforma într-o potențială victimă a caniculei;
  9. Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități) interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;
  10. Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
  11. Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;
  12. Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
  13. Persoanele care suferă de diferite afecțiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;

Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

 

MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR
PENTRU PERIOADELE SECETOASE

 Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum și pe timp de vânt, locurile cu pericol de incendiu în care se aplică această interdicție, se stabilesc și se marchează de persoanele în drept.

  1. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităților, în zonele de agreement și în gospodăriile populației se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;
  2. Asigurarea protejării față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor și altor tipuri de ambalaje care conțin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră;
  3. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locuri cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, respectiv 10 m față de material sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei, etc., fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare;
  4. Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiții și în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligație a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creșterea, educarea și îngrijirea copiilor.

 

MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR DE VEGETAŢIE USCATĂ,
STUF, MIRIŞTI ŞI TUFĂRIŞURI
  1. SE INTERZICE UTILIZAREA FOCULUI DESCHIS PENTRU DISTRUGEREA RESTURILOR VEGETALE, DEŞEURILOR DE ORICE FEL, ORI PENTRU IGIENIZAREA SUPRAFEŢELOR AGRICOLE.
  2. PROPRIETARII ŞI DEŢINĂTORII DE TERENURI AU OBLIGAŢIA DE PREVENI ARDEREA MIRIŞTILOR, TURBĂRIILOR, LITIERELOR PĂDURILOR, STUFULUI, TUFĂRIŞURILOR SAU VEGETAŢIEI IERBOASE.

Nerespectarea obligațiilor de mai sus, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de până la 15.000 lei pentru persoanele fizice și până la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

  • Pentru prevenirea incendiilor de SE INTERZICE:
  1. Folosirea focului deschis pentru igienizare, fără notificarea prealabilă prin intermediul primarului a Agenției de Protectia Mediului Bacău și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău, cu cel puțin 48 de ore Înaintea Începerii activității;
  2. Utilizarea focului deschis în condiții meteorologice de vânt sau în zonele afectate de uscăciune;
  3. Utilizarea focului deschis la distanțe mai mici de 10 m față de construcții, instalații, căi de comunicații, culturi agricole ori păduri și pajiști, respectiv 40 m față de spatii și locuri cu pericol de incendiu (depozite de furaje, gaze și lichide combustibile, ori alte materiale ușor inflamabile sau cu pericol de explozie);
  4. Igienizarea suprafețelor agricole prin utilizarea focului deschis;
  5. Utilizarea focului deschis pentru igienizarea suprafețelor agricole fără izolarea prin executarea de fâșii arate a zonei de ardere față de căile de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații și fondul forestier;
  6. Desfășurarea arderilor după asfințitul soarelui ori abandonarea jarului și a resturilor nestinse;
  7. Utilizarea focului deschis de către fermieri pentru igienizarea culturilor agricole, fără PERMIS DE LUCRU CU FOC;
  8. Utilizarea focului deschis fără asigurarea substanțelor și mijloacelor de stingere necesare, (2 stingătoare tip P6 sau echivalente, 1.000 litri apă, 2 găleți, 4 lopeți, 4 măturoaie, pentru suprafețe de 5 ha sau mai mici);
  9. Fumatul fără respectarea normelor de securitate la incendiu;
  10. Abandonarea deșeurilor de sticlă în zonele cu iarbă uscată, stuf și tufăriș;
  11. Utilizarea focului deschis fără supravegherea permanentă de către persoane pregătite și instruite să intervină pentru stingerea eventualelor incendii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy